Wat moet je weten voordat je een kavel koopt?
Een huis vinden dat helemaal aan je wensen voldoet, kan best lastig zijn. Zeker in deze markt. Als je een huis laat bouwen op een kavel, kies je zelf je eigen ontwerp, architect en bouwer. Dat heeft veel voordelen, weten zelfbouwer Simon Pleijsant en zelfbouwadviseur Rafaël van der Linden, maar er komt ook veel bij kijken.
Bouwen in particulier opdrachtgeverschap, ook wel zelfbouw of eigenbouw genoemd, is vooral interessant als je weet hoe je wilt wonen, zegt Rafaël van der Linden. Hij is zelfbouwadviseur bij de Kavelwinkel van de gemeente Almere, waar veel ruimte is voor zelfbouw.
In de Almeerse wijk Nobelhorst, met een dorps karakter, hebben veel bewoners zelf een huis gebouwd.
Het begint al bij het uitzoeken van een kavel. ‘Daar zijn vaak bouwvoorschriften aan verbonden, die je kunt terugvinden in het zogenoemde kavelpaspoort. De wijk Nobelhorst in Almere heeft bijvoorbeeld een dorps karakter, waardoor de daken van huizen een bepaalde vorm moeten hebben. In andere wijken moet je rekening houden met bepaalde kleuren en materialen, terwijl je in Landgoed Overgooi juist heel vrij bent om te bouwen, onder meer omdat die wijk anders is opgezet.’
De beste kavel kiezen
In die laatste wijk kocht Simon Pleijsant in 2022 een kavel. ‘We wilden graag een groter huis op een ruime kavel, met op de bovenverdieping voldoende ruimte om twee studio’s te maken voor onze zoons van 18 en 21. In bestaande bouw konden we dit niet vinden. In Landgoed Overgooi vonden we wel de ruimte die we zochten.
Omdat we een nul-op-de-meterwoning wilden bouwen met zonnepanelen en een warmtepomp, kozen we een kavel die goed in de zon lag, vrij van schaduwen door hoge bomen en gebouwen. Ik heb zelfs een speciale app gebruikt om te zien of de zon ook in de winter nog boven het naastgelegen appartementencomplex uit zou komen.’
Simon Pleijsant kon met zelfbouw zijn woonwensen realiseren.
Kosten vóór de hypotheek
Bij zelfbouw maak je al kosten vóór je een hypotheek kunt afsluiten, zoals voor kavelreservering, vergunningen en bouwtekeningen. Van der Linden adviseert daarom om vroeg met een financieel adviseur te kijken wat je maximaal kunt besteden. Zo kun je het ontwerp hierop afstemmen.
Voorafgaand aan de bouw moet je:
-
Met een architect of aannemer je plannen uitwerken.
-
Een SRV-toets doorlopen bij de gemeente.
-
Een omgevingsvergunning aanvragen. Pas daarna kun je de koopovereenkomst tekenen en een hypotheek aanvragen.
Zelfbouw: Vrijheid met een prijskaartje
De kavelprijs is vaak een derde van de totale kosten. Daar komen bouwkosten en extra’s bij, zoals nutsaansluitingen en bodemonderzoek. Zelfbouw kan daardoor duurder zijn dan nieuwbouw of bestaande bouw – afhankelijk van je keuzes.
Pleijsant raadt aan om ruim te begroten. “Zie het als een auto met een vanafprijs: met alle extra’s en onverwachte situaties kan de prijs flink oplopen. Bij ons werd de uiteindelijke begroting 30% hoger door o.a. corona en de oorlog in Oekraïne.”
Landgoed Overgooi in Almere
Tips voor zelfbouwers
Pleijsant koos voor een afgebouwd huis via de aannemer, tegen een vaste prijs. Dat gaf rust: één aanspreekpunt, minder zorgen en duidelijkheid over kosten en planning. Hij raadt ook een bouwgarantverzekering aan, vooral in onzekere tijden.
Zoek contact met je buren
Tijdens de bouw had Pleijsant veel contact met andere toekomstige bewoners. Dat leverde waardevolle tips op én versterkte de sociale band. Gemeente Almere ondersteunt dit met bijeenkomsten waar je in gesprek kunt met experts én andere zelfbouwers.
Is zelfbouw iets voor jou?
Volgens Van der Linden is zelfbouw vooral interessant voor mensen met een duidelijke visie op hun woning. Heb je liever zekerheid of een beperkt budget, dan is nieuwbouw of bestaande bouw misschien geschikter. Pleijsant blikt tevreden terug: "Het kost tijd en betrokkenheid, maar het resultaat is precies wat we wilden.
Bron: Funda