Doel behaald 2021 soortenjaar Nationaal Park Nieuw Land

Begin dit jaar is het 2021 Soortenjaar gestart met als doel minstens 2021 soorten planten, dieren, schimmels en (korst) mossen te tellen in Nationaal Park Nieuw Land. Bijna 1500 waarnemers hebben samen meer dan 50000 waarnemingen ingevoerd. Van 2021 verschillende soorten is het doel behaald, en dat al halverwege het jaar! Hieruit blijkt de rijkdom van het jongste nationaal park van Nederland en dat laten we graag zien.

 

2021e SOORT EN TOPSCOORDERS
Wie uiteindelijk de 2021e soort heeft gevonden, verdient een vermelding. Peter Wetzels is de gelukkige, aangesloten bij de soortenorganisatie FLORON. Deze organisatie coördineert het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland. Met inventarisatieprojecten ontdekt ze waar planten voorkomen en hoe het met ze gaat. Maar liefst 18 vrijwilligers waren ze afgelopen weekend in de Lepelaarplassen en Oostvaardersplassen om ook daar waarnemingen te doen voor het Soortenjaar.

Een eervolle vermelding krijgen toch zeker de topscoorders; vader en zoon Ton en Victor Eggenhuizen. Ze hebben samen meer dan 800 soorten gevonden. Ook Ico Hogendoorn, Jan Paul Jongejans, Frank Böink en Jack Windig scoren hoog door in het Hollandse Hout op zoek te gaan naar nachtvlinders. Zonder hen was het niet zo snel gelukt.

SOORTENORGANISATIES TELDEN HARD MEE
In het Nationaal Park hebben verschillende soortenorganisaties zich ingezet om het doel te helpen bereiken. “In het 2021 Soortenjaar wilden we graag de natuurlijke rijkdom van het Nationaal Park Nieuw Land nóg beter in beeld brengen en delen met een breed publiek. Dat is zeker gelukt! Zo zijn we onder andere met Landschapsbeheer Flevoland op zoek gegaan naar slangen en hebben nachtvlinderaars meer dan 200 soorten vlinders waargenomen. Ook in de tweede helft van het jaar komen er nog organisaties inventariseren.” aldus Wout Neutel, provinciehoofd Staatsbosbeheer Flevoland.

 

SAMEN ZAAIEN OM TE OOGSTEN
Er zijn drie natuurorganisaties werkzaam in Nationaal Park Nieuw Land. Staatsbosbeheer, Flevo-landschap en Natuurmonumenten zijn eigenaar en beheerder van de natuurgebieden en doen onderzoek. Gedeputeerde Harold Hofstra: “Flevoland kent enorm veel plant- en diersoorten. Het gaat niet alleen om de voor de hand liggende soorten zoals vogels en planten, maar ook om microscopisch kleine schimmels, korstmossen, vissen en insecten.” Gedeputeerde Michiel Rijsberman vult aan: “We zijn erg trots dat het doel is bereikt en benieuwd wat er dit jaar nog meer voor nieuwe soorten in Nationaal Park Nieuw Land worden ontdekt. Alle dank dan ook aan alle deelnemers. Om deze mijlpaal te vieren kan je gratis een zaaivel voor bloemen ophalen bij de bezoekerscentra of online aanvragen via www.nationaalparknieuwland.nl/2021soortenjaar. Plant het velletje in je eigen tuin en doe mee!”

 

ACTIVITEITEN IN DE ZOMER
Ook deze zomer kan je erop uitgaan met familie, vrienden of samen met deskundige hulp tijdens één van de activiteiten van Nationaal Park Nieuw Land. Ga op avontuur in het Wilgenbos, op ontdekkingsreis naar de Marker Wadden of ontdek samen met een gids de vogels van de Oostvaardersplassen. Laten we samen onderzoeken hoeveel nog niet registreerde soorten we nog kunnen ontdekken dit jaar!

 

HOE HEBBEN WE HET DOEL BEHAALD
Bezoekers zijn uitgenodigd om mee te doen en zich in te schrijven als ‘waarnemer’. Het stappenplan hiervoor staat op nationaalparknieuwland.nl/2021soortenjaar.
Alle waarnemers zijn aangemoedigd om hun waarnemingen op waarneming.nl te plaatsen. Experts (vertegenwoordigers van ‘soortengroepen’) waren welkom om op bepaalde dagen inventarisaties te doen in delen van Nationaal Park Nieuw Land. De partners van Nationaal Park Nieuw Land (Het Flevo-landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, het Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat, Provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Almere) faciliteren deze experts onder andere door (delen van) hun gebieden open te stellen en interessante routes in de natuurgebieden aan te bieden.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!